Ofte stilte spørsmål - nyfødtfotografering

Å få et nytt menneske i hus byr på så utrolig mye kjærlighet og helt nye utfordringer. Å fange disse første øyeblikkene og stemningen er noe helt spesielt og uforglemmelige minner for resten av livet. Nyfødtfotografering handler ikke bare om å ta bilder, men om å bevare de små detaljene – fra de søte krøllene til de ørsmå hendene. For mange foreldre kan det være mange spørsmål og usikkerheter knyttet til prosessen, da er det godt å være forberedt!

Jeg er en fotograf som kommer hjem til dere og fotograferer et nytt liv og en familie i omveltning, jeg tar naturlige og dokumentariske bilder og her skal jeg gå gjennom noen av spørsmålene jeg hører oftest får. Er du usikker på hvilken type fotograf du ønsker, les gjerne innlegget her.

Når booker vi?

Det er veldig viktig at du booker inn din fotografering før termin, da er fotograf forberedt på at rundt dette tidspunktet må det være ledige spotter i kalenderen. Har du likevel ikke gjort dette må du gjerne forhøre deg om det kan være en ekstra plass ledig.

Når er det beste tidspunktet å fotografere en nyfødt?

De fleste nyfødtfotografer anbefaler å fotografere innen de første 14 dagene etter fødselen. Dette er ofte den mest magiske tiden og også den tiden hvor begge foreldrene er hjemme i permisjon. Ønsker du naturlige bilder av baby og familie er det ingenting i veien for å gå litt utover disse to første ukene, men husk at baby vokser fort og den skikkelige nyfødtfølelsen blir mindre og mindre.

Hvor lang tid tar en nyfødtfotografering?

Det blir alltid satt av god tid under fotograferingen, det er uforutsigbart og vi tar oss tid til amming, bleieskift, gråt og å roe ned baby. Går alt på skinner kan en fotografering ta ca en time, trenger vi litt mer tid kan vi komme opp i litt over to.

Kan vi inkludere foreldre og søsken i bildene?

Ja! Foreldre og søsken er både velkomne og oppfordret til å være med på fotograferingen og i bildene. Å få et nytt barn handler veldig mye om dette lille barnet, men også så mye om dere. De fineste bildene er baby i deres armer, her er det også lettere å få frem nysgjerrighet og gleder hos baby, det er der de er tryggest. Søsken er ofte nysgjerrige, men også skeptiske, vi oppfordrer til bilder sammen, men respekterer også storesøsken sine grenser, de er ofte spesielt sårbare i denne perioden. Les mer om nyfødtfotografering med familie her.

Ja, hund telles selvfølgelig som søsken!

Hvordan forbereder vi oss til fotograferingen?

Når jeg som fotograf kommer hjem til dere er det første jeg gjør å se meg om og finne ut hvor vi skal ta bilder. Jeg bruker kun naturlig lys i mine bilder og leter derfor etter de stedene hvor lyset fra vinduet er finest. Noen ganger er dette i stua, ofte er det på soverommet med dobbeltseng. Derfor er det fint å være forberedt på at jeg kommer til å snoke rundt og gå inn i litt intime soner i deres hjem. Les mer om fotografering hjemme her.

Dokumentariske bilder vil også vise deres hjem og hvordan dere har det. Det er ingen som forventer at huset deres skal være ryddig og nyvaska, vi fjerner det som trengs å fjernes, men vær forberedt også på at hjemmet vil synes i bildene.

Ellers er det fint om baby er ren, og nymatet, de må gjerne også ha fått sovet litt. Dette er ikke like lett å planlegge med en så liten en, derfor har vi også tid til dette underveis i fotografering.

Legg frem klær dere ønsker å bruke, har dere flere alternativer hjelper jeg gjerne til å velge. Foreldre og eventuelt søsken må gjerne være klare i det antrekket de skal bruke.

Hva skal baby og vi ha på oss?

På den nyfødte oppfordrer jeg til enkle og nøytrale klær, i mange tilfeller er en hvit body tipp topp. Hjemmestrikk og klær som betyr noe ekstra er fint, men bruk veldig gjerne noe som passer og ikke er for stort. For store klær blir fort bulkete. Unngå sterke mønster, sterke farger og store motiv på bryst/mage. Resten av familien må gjerne kle seg i nøytrale klær som matcher litt i farge, uten av det er helt likt. Les mer om klestips til fotografering her.

Vi tar selvfølgelig gjerne noen bilder av den lille uten klær.

Hva skjer hvis babyen bare gråter?

Jeg har ennå ikke opplevd en baby som gråter gjennom en hel fotografering, som nevnt tar vi oss den tiden vi trenger til å mate, skifte bleier og roe ned. Jeg tar bilder som varer 1/250 dels sekund, det vil si at hvis vi har 2 sekunder som ligner på et smil er det nok! Vi får alltid til noe fint, uavhengig av barnas humør. Det viktigste er å beholde tålmodigheten og ikke stresse, husk at jeg har gjort dette før og lar meg ikke skremme av litt gråt.

Når får vi se bildene, og hvordan velger vi hvilke vi ønsker?

Hos meg inviterer jeg til et bestillingsmøte 1-2 uker etter fotograferingen, her ser vi på bildene sammen og velger hva vi skal gjøre med de. Kanskje skal de opp på veggen, inn i album, pakkes inn i gave til besteforeldre? Les mer om prosessen fra booking til levering her.

Nyfødt bilder på veggen

Hvor mye koster det?

Fullpris for en fotografering og produkter avhenger helt av hva du velger å gjøre med bildene etterpå, en av mine favoritter er f.eks. et nydelig fotoalbum og minst ett bilde på veggen! Se min produktoversikt her.

Dette er de såørsmålene jeg får aller oftest, men ikke spørsmål er dumme, så send meg gjerne ditt om det ikke er blitt besvart. Jeg er klar for å kommer på besøk til dere og dokumentere deres lille familie, les mer om nyfødtfotografering her eller fyll ut kontaktskjemaet for å komme i prat med meg - gleder meg til å høre fra dere ❤️

Forrige
Forrige

Hvordan forberede hjemmet ditt til boligfotografering

Neste
Neste

Gavetips til foreldre og besteforeldre